Hammashoito

Hammashoito

Hammashoidot klinikallamme sisältävät aina koko hampaiston röntgenkuvaamisen, hampaiden puhdistuksen, kiillotuksen ja tarkastamisen. Tämän perusteella jokaiselle potilaalle tehdään henkilökohtainen hammaskaavio sekä tarvittaessa jatkohoitosuunnitelma.

 

JUURIHOITO

Hammas on juurihoidettava silloin, kun hampaan ydin on tulehtunut ja yleisimmin hampaan lohkeamisen/murtumisen takia. Hampaan ytimessä on hampaan hermotus sekä verisuonitus. Hampaan ytimen tulehdus voi aiheuttaa äkillisen ja voimakkaan kivun. Hitaasti edennyt krooninen tulehdus voi sen sijaan olla oireetonkin. Juurihoidossa hampaan ydin avataan, tulehtunut ydinkudos poistetaan, juurikanavat laajennetaan ja desinfioidaan. Sen jälkeen juurikanavaan tulee guttaperkka-nasta  ja loppu juurikanava täytetään tiiviillä täyteaineella (hammasjuurisementti). Kruunuosan pohjaan lasi-ionomeeri täyte ja loppu kruunuosaan täytetään   muovipaikalla. Pääosin tämä tehdään yhdessä anestesiassa, mutta mikäli juurikanava on voimakkaasti tulehtunut tai vuotaa verta runsaasti, tehdään ensi väliaiaikainen täyttö kalsiumhydroksilla ja lopullinen juurihoito joitakin viikkoja myöhemmin.

 

PURENTAVIAT JA OIKOMINEN

Purentavikoja voivat aiheuttaa hampaiden asentovirheet tai leukaluiden epäsuhtainen pituus toisiinsa nähden. Leukaluuperäiset purentaviat ovat yleensä perinnöllisiä.

Purentavian yhtenä  hoitovaihtoehtona on oikominen. Oikominen kannattaa aloittaa ajoissa yleensä noin 7 kk iässä. Mitä nuorempi koira on, sitä nopeammin ja helpommin hampaiden asentoa voi muuttaa. Jos hampaat puhkeavat vinoon tai vääriin asentoihin, ei kannata jäädä seuraamaan tilannetta vaan selvittää ajoissa, onko oikomishoito tarpeellinen. Kun hoito päästään aloittamaan silloin, kun pysyvät hampaat ovat vasta puhkeamassa, voidaan puhkeavat hampaat ohjata suoraan oikeille paikoilleen. Kun hampaat on jo ohjattu oikomishoidolla oikeille paikoilleen leukojen kasvun vielä jatkuessa, tulee purennasta parempi ja hampaat pysyvät tasaisempina.