Kastraatio ja sterilointi

Kastraatio ja sterilisaatio

Koiran ja kissan kastrointi- ja sterilisaatio-operaatiot ovat tyypillisiä eläinklinikoiden rutiinitoimenpiteitä. Ennen leikkausta potilasta paastotetaan 12 tuntia, vettä saa juoda vapaasti toimenpiteeseen saakka. Lemmikki saa leikkausta varten esirauhoitteen omistajan ollessa läsnä. Anestesiaa jatketaan inhalaatioanestesiana, mikä tarkoittaa, että potilas hengittää leikkauksen aikana nukutuskaasua ja happea. Eläimet pääsevät kotiin samana päivänä.

 

Mitä sterilisaatioleikkauksessa tapahtuu?

Sterilisaatioleikkaus on kirurginen toimenpide, jossa naaraseläimiltä  poistetaan munasarjat ja tarvittaessa kohtu. Nartun sterilisaatioleikkaus vähentää sen riskiä sairastua nisä-, kohtu- ja munasarjasyöpään. Myös valeraskaudet tai vahinkoastumisen riskit jäävät pois. Narttu ei myöskään voi enää leikkauksen jälkeen sairastua kohtutulehdukseen, joka on  leikkaamattomilla nartuilla yleinen ja hyvinkin salakavala, hoitamattomana henkeä uhkaava sairaus.

Nartun sterilisaatio paras tehdä anestruksen aikana eli silloin kun eläimillä ei ole juoksua päällä. Nyrkkisääntönä voidaan todeta hyväksi leikkausajankohdaksi noin 3 kk juoksujen loppumisesta.

Nartun sterilisaatioleikkaus aloitetaan vatsan avaamisella. Leikkauksessa poistetaan munasarjat sekä tarvittaessa kohtu kokonaan. Tämän jälkeen vatsan eri kerrokset suljetaan sulavalla langalla ja lopulta iho suljetaan ihonsisäisillä tikeillä, joita ei tarvitse poistaa. Emme tee sterilisaatio leikkauksia tähystyksellä.

Leikkauksen jälkeen määräämme “sairaslomaa” 2 viikon ajan, tällöin liikutukset kytkettynä ja kauluria käytettävä haavan nuolemisen estoon. Yleensä leikkauksen jälkeen on suurempi ongelma pitää eläin aloillaan kuin että se olisi apeampi kuin normaalisti.

Jälkikontrolleja ei normaalitapauksissa tarvita. Kuitenkin aina, jos haava ei lähde paranemaan normaalisti, tai jotain muuta epänormaalia ilmenee, jälkitarkastus on hyvä tehdä. Tällöin ota yhteys klinikalle.

 

Mitä kastroinnissa tapahtuu?

Kastrointi on kirurginen toimenpide, jossa uroseläimiltä poistetaan molemmat kivekset. Uroskoiran kastrointi ehkäisee kiveskasvaimia ja saattaa pienentää riskiä eturauhasongelmiin. Se vähentää myös peräaukon kasvainten ja tyrän riskiä, jotka ovat tyypillisiä ikääntyville ja leikkaamattomille urokoirille. Uroskissan kastronti lopettaa yleensä sisätiloihin virtsaamisen kokonaan, joka on uroksen normaali tapa merkitä reviiriään. Joskus kastrointi vähentää myös uroksen aggressiivisuutta, mikäli agressiivisuus on hormoniperäistä käytöstä.

Myös kastraatiohaava suljetaan ihonsisäisin tikein, joita ei tarvitse poistaa. 2 viikon “sairasloma” ja kauluri tulee myös tämän leikkauksen jälkeen. Kastraatiopotilasta on hyvä kävelyttää kevyesti jo heti leikkauspäivänä, jotta haavaan ei tule nipisteleviä kiinnikkeitä.