Kirurgia

Kirurgia

Eläinlääkäriasemallamme tehdään laajasti kirurgiaa.

Ortopedisista leikkauksista eniten tehdään ristisiteen korjausleikkauksia, mutta myös murtumat, polvilumpion sijoiltaanmenot ja lonkkanivelten ongelmat työllistävät ortopedista tiimiämme.

Pehmysosakirurgisia toimenpiteet kuten kastraatiot, sterilisaatioit, kasvainmenpoistot, märkäkohtuleikkaukset, vierasesineleikkaukset, keisarinleikkaukset sekä virtsakivien poistoleikkaukset ovat arkipäivää. Lisäksi anaalienpoistot, tyräkorjaukset, pernanpoistot ja vatsalaukunkiertymäleikkaukset työllistävät usein leikkaustiimejämme.

Usein leikkauspäätöstä tehtäessä tulee mietintään potilaan mahdollisesti jo korkea ikä. Ikä sinänsä ei ole koskaan esteenä leikkaukseen ryhtymiseen, vaan aina on mietittävä potilaan terveydentila kokonaisuutena. Siksi olisi erittäin hyvä iäkkäämmiltä potilailta aina tutkia perusveriarvot ennen kirurgiaan ryhtymistä. Lisäksi kannattaa miettiä minkälaista elämää lemmikki eläisi, jos leikkausta ei tehtäisi ja minkälainen ennuste sillä on hyvään elämänlaatuun leikkauksen jälkeen. Kohtutulehdusleikkaus on hyvä esimerkki siitä, että koira paranee vaivasta täysin myös vanhalla iällä, eikä ikä siksi saa koskaan olla ainut syy siihen, miksi leikkaukseen ei ryhdyttäisi.

 

Valmista lemmikki leikkausta varten

Ennen leikkaukseen tuloa koira pidetään ruuatta 12 tuntia, vettä saa juoda vapaasti leikkaukseen saakka. Koiran kanssa on hyvä myös käydä kunnon lenkki ennen klinikalle tuloa, jotta rakko ja suoli olisivat mahdollisimman tyhjät leikkaukseen ryhdyttäessä. Kissaa on myös hyvä paastottaa leikkauspäivä, mutta eksoottisia eläimiä ei koskaan paastoteta ennen anestesiaa. Tiettyjen leikkausten, kuten anaalirauhastenpoistoleikkauksen yhteydessä valmistelut leikkaukseen täytyy aloittaa kotona  jo aiemmin, mutta näistä saat neuvot aina tapauskohtaisesti leikkausaikaa varattaessasi.

Leikkauksen esirauhoitus annetaan potilaalle omistajan läsnäollessa ja vasta kun eläin on rauhoittunut, siirrämme sen leikkauksen esivalmistelutilaan. Leikkauksen jälkeen eläintä tarkkaillaan aina ainakin pari tuntia klinikalla ja kotiin saa lähteä vasta, kun nähdään, että potilas on heräilemässä normaalisti.

 

Kotihoito-ohjeet auttavat toipumisessa

Kaikissa leikkauksissa kiinnitetään erityistä huomiota kivunpoistoon ja selkeisiin kotihoito-ohjeisiin, jotta omistajan on mahdollisimman helppo hoitaa potilasta kotona leikkauksen jälkeen. Saat pääsääntöisesti kaikki jatkolääkitykset mukaan klinikalta, jotta pääset potilaan kanssa suoraan kotiin. Joskus eläin voi olla sekava ja kovaääninen herätessään. Tilanne rauhoittuu seuraavan puolen vuorokauden aikana kun rauhoiteaineet eliminoituvat elimistöstä pois. Siksi leikkausta seuraava vuorokausi täytyy potilaan olla jatkuvan valvonnan alla kotona, mutta tämän jälkeen sen voi jo tavallisesti jättää jokisin aikaa kaulurin kanssa yksin kotiin.

Suurin osa leikkaushaavoista ommellaan ihonsisäisin tikein eikä tikkienpoistoa tällöin tarvita. Rutiinileikkausten jälkeen ei tarvita myöskään kontrollikäyntejä. Jos tikkien poisto tai kontrollikäynti on tarpeen, informoidaan näistä aina kotiutuksen yhteydessä.

Meille voi aina soittaa, jos tulee kysyttävää, autamme mielellämme tarpeen mukaan.

“Ikä ei saa koskaan olla ainoa syy, miksi leikkaukseen ei ryhdyttäisi.”