Tähystykset

Arthoskopia eli niveltähystys

Tähystys varmistaa eläimen diagnoosin ja oikean hoidon.

Koirilla yleisimmin tähystetään olka-, kyynär- ja polviniveltä.  Nivelen tähystyksessä voidaan tehdä tai varmistaa diagnoosi. Tähystimen suurentava vaikutus ja HD-tasoinen kuva mahdollistavat hyvin vähäistenkin muutosten havaitsemista hyvin aikaisessa vaiheessa, mitkä monesti eivät vielä näy esim. röntgenologisesti. Yleensä tähystyksessä tehdään myös hoitotoimenpiteitä,  esimerkiksi poistetaan irtopaloja, revennyttä polven nivelkierukkaa jne. Toimenpiteen yhteydessä voidaan ottaa myös koepaloja.

Nivelen tähystysleikkauksesta toipuminen on koiralle avoleikkausta nopeampi ja todennäköisesti miellyttävämpi. Tähystys onkin myös hyvä valinta, kun joudutaan hoitamaan/tutkimaan useita niveliä yhtä aikaa. Niveltä voi rasittaa nopeammin operaation jälkeen ja haavakomplikaatioriski on pienempi, josta myös omistaja hyötyy helpommalla jälkivalvonnalla.

 

Tähystykset

Samoin kuin niveliä, voidaan myös muita elimistön kohteita tähystää: sieraimet, korvat, nielu, virtsarakko, rinta- ja vatsaontelo jne.  Tähystimen pieni koko (2.4 mm ja 2.7 mm) ja suurentava vaikutus ja HD-tasoinen kuva mahdollistavat hyvin vähäistenkin muutosten havaitsemisen hyvin aikaisessa vaiheessa.

Tähystysleikkausten (jossa siis mennään kudosten läpi) etuja ovat nopeampi toipuminen vähäisempien  kudosvaurioiden takia, pienempi haavakomplikaatioriski  ja vähäisempi operaation jälkeinen kipu.